100 години Канети:
юбилеят във факти

- Как светът отбелязва 100-годишнината от рождението на Елиас Канети?
- На 25 юли се навършиха 100 години от рождението на Елиас Канети, досега единственият роден в България писател, носител на Нобелова награда за литература през 1981 година.
Ранното си детство, до 1911 година, той прекарва в България, след което я напуска заедно с родителите и двамата си братя. Не за дълго, до неочакваната смърт на бащата, семейството живее в Англия, а след това, останала сама, майката се връща заедно с тримата си сина през Швейцария във Виена, градът, в който тя, заедно с бъдещия си съпруг е завършила гимназия, градът, където двамата са се врекли един на друг в любов. Виена бележи и годините на младостта на Канети. В този красив град той завършва гимназия и следва химия, защитава докторат по философия и прави първите си стъпки на писател. Там се запознава и през 1934 година се оженва за Венециана Калдерон (Веза). Канети живее в Австрия и Германия, а след идването на Хитлер на власт, емигрира заедно с Веза в Англия.
Там прекарва годините на Втората световна война и остава до началото на 70-те години на миналия век. През следващите десетилетия, до смъртта си, живее последователно в Швейцария и Англия. Космополитът Елиас Канети обаче не забравя родния си град Русе и България. И нещо малко известно - на стола, на който е седял при връчването на Нобеловата награда, той пожелава да се напише: "Е. Канети - България".
Страните, в които е преминал животът на Канети и с чиито културен и литературен живот е свързан, отбелязват с различни прояви неговия юбилей.
На симпозиуми, семинари в Берлин, Виена Грац, учени, издатели, художници, свързани с творчеството на писателя обсъждат и анализират неговото литературно наследство. Спират се не на последно място и на творбите, излезли след смъртта му.
Издателство "Карл Ханзер"в Мюнхен, което през 2003 година издаде четвъртата от мемоарните му книги "Парти по време на война", поставя началото на публикуването на литературното наследство на Канети. През 2004 година следват неговите нови творби, предадени в архива на Централната библиотека в Цюрих - том Х от събраните съчинения, сборникът "За писателите" (есета, бележки, изказвания по различни поводи, включително словото, произнесено при получаването на Нобеловата награда), "Афоризми", посветени на Мари Луиз фон Монтесицки, "Елиас Канети - биография" от Свен Ханушек. Разрешението на автора гласи първата част от литературното наследство да се отвори десет години след смъртта му, а втората - дневниците и кореспонденцията - едва през 2024 година.
В страните, в които е живял Канети, през цялата 2005 година, се провеждат четения на негови произведения - обществото "Маси и власт" във Виена осъществява срещи и разговори, свързани с едноименната творба; Баварското радио излъчва предавания за и от Канети; в австрийски и германски театри се играят неговите пиеси "Сватба", "Комедия на суетата", "Обречените" и драматизация на романа " Заслепението".
През 2005 година е издаден и албумът "Снимки от живота на Елиас Канети", превърнал се в основа на необикновената изложба в литературния музей "Щаухоф" в Цюрих: "Елиас Канети в образ и слово". Посетителят тръгва по стъпките на Канети още от ранна детска възраст в крайдунавския град Русе. Изложените снимки показват голямото семейство на двата рода - аристократите Ардити и дошлите в Русе през Турция известни търговци, шпаньолите Канети. Централното място, което заема този град в изложбата, още веднъж потвърждава казаното от него след десетилетия в "Спасеният език": "... Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило в Русе". Следват годините във Виена, новите приятели на ученика и студента, а след това богатата палитра от личности в Европа и Англия. Значително място е отделено и на опожаряването на Съдебната палата във Виена през 1927 година, оставило дълбока следа в съзнанието на Канети. Снимките, съпроводени с откъси от произведенията му, част от които изпълнява самият автор, вече увличат присъстващите не само да възприемат видимо, но и да преживяват случилото се в живота и написаното през годините от човека, посветил се на перото и думите. Изложбата от Цюрих ще бъде показана в Дармщадт, Виена, Грац, да се надяваме и в Русе.

- А как отбелязваме годишнината му у нас?
- Проявите, свързани с честването на 100-годишнината на Канети, се осъществяват от организационен комитет в родния му град Русе, оглавен от заместник-кмета на града В. Павлов. В него участват представители на международното дружество "Канети", на творчески съюзи и университетите от София, Велико Търново, Шумен. Проявите са подкрепени от Министерство на културата, Посолството на Република Австрия в България, "Гьоте - институт", Австрийската библиотека в София и др.
В Русе се проведе симпозиум на тема: " Канети, бъдещето, което всеки миг променя", откри се и Австрийска библиотека "Елиас Канети"; в българския културен център "Витгенщайн" във Виена също се проведе симпозиум "Канети и България". В него участие взеха учени и литератори, познавачи на Канети от България и Австрия; на 20 юни в Българския Евроцентър в София бе открита художествена изложба "Слуховидецът" - с рисунки на русенски художници вдъхновени от известните 50 характеристики, събрани от Канети в книгата "Подслушвачът". В началото на октомври Софийският университет ще проведе симпозиум на тема "Интертекстуалност и интеркултуралност", на който ще се обсъжда и темата "Елиас и съвременници".


19 юли 2005

Бел. ред. За последната книга на Елиас Канети "Парти по време на война. Годините в Англия", издадена от "Леге Артис", както и за приноса на писателя в европейската интелектуална история - четете разговор с неговата дългогодишна преводачка Елисавета Кузманова.

Преводачката Елисавета Кузманова пред Култура