Отново студенти и кино в Балчик
Фондация "Студентски Филм Форум" (Цанко Василев, Иван Митов и Милен Стоянов) организира III Международен студентски филмов фестивал в Балчик. Той ще се проведе в "Двореца" от 18 до 25 септември. Фестивалът е разделен в три категории: игрално, докуметално и анимационно кино. До момента участие са заявили студенти от Германия, Великобритания, Португалия, Израел, Австрия, Испания, Румъния, Русия, Аржентина, Сърбия и Черна Гора, Словения, Испания, Нова Зеландия, Тайван, Нигерия, Канада, САЩ, Грузия, Полша, Франция, Белгия, Армения, Бразилия и др, както и от всички киноучилища в България.
Най-стойностните филми в конкурса ще се определят от жури с международно участие: Станимир Трифонов (председател) и Саймън Елис (Великобритания), киноведът Ростислава Генчева, аниматорът Цветомира Николова, както и студентката по режисура в "Camera Obscura" School of Arts - Тел Авив Сигал Мордехай, спечелила Голямата награда на предишното издание на фестивала с "Америка" (излят разказ за всекидневието на двама възрастни братя с мечта за Ню Йорк).
Освен конкурсната програма, фестивалът включва уъркшопове, лекции и семинари, паралелни прожекции на видеоарт и "Фокус - Азиатско кино", както и дискусии по представените филми и по различни аспекти на съвременното киноизкуство.
Сред официалните гости на форума се очакват: Яел Ейлат, директор на департамент "Дигитални медиии" в Camera Obscura School of Art, Тел-Авив; Алън Бърнщайн, зам.-директор на London Film School (LFS); продуцентът Патрик Сандрен, френските кинокритици Андре С. Лабарт и Ален Бергала и др.
Миналата години с колегите ми в журито изгледахме на монитор 90 филма за 4 дни. И всъщност се оказахме единствените, чието (слънчево) време в "Двореца" премина на видео. Струваше си - анимацията беше слаба, но игралните (чужди) и документалните (български) филми бяха добри. Няколко бяха прекрасни.
"Дворецът" в Балчик е магически амбианс за младежки срещи, но дано тази година има по-добра организация, повече чуждестранни студенти, повече мераклии за гледане на филми...

Г.Д.