Честито!

Стефан Данаилов стана министър на културата. Честитим му от все сърце и му желаем големи успехи и на новото поприще.
Отвъд пожеланията обаче (които, колкото и да са искрени и сърдечни, все пак изглеждат някак протоколни в такъв момент) ни се иска да му напишем лично писмо.

От Култура до Ламбо

Драги господин професоре, скъпи Стефане, Ламбо, Години, много години наред се пържим на един и същи огън - и ти, и ние, и още много други. Въртим се из нещото, наречено "култура", от ентусиазъм или от глупост, или по предопределение, запленени от илюзията (може би) да му открием формата, да му я променим - и всъщност оформяме културата с телата и с животите си. Затова ние си позволяваме, освен баналните цветя и рози, в началото на министерстването ти да ти напомним това, което и ти без съмнение знаеш: влизаш в минирано поле.
Българската култура се нуждае от толкова много неща, че е трудно да ги изброяваме сега; тя обаче се нуждае най-вече от признание. Признание не за нейните постижения, признание за нейната важност. Политиците, държавниците трябва да осъзнаят, че елементът "култура" е решаващ за живота и бъдещето на страната - за нейната икономика, за атмосферата в нея.
От Министерството на културата години наред не се е чула свежа мисъл. Съобразяването с обстановката там явно е ненарушима традиция - примиряване с финансовото положение, примиряване с огранизационните глупости, примиряване с далаверата дори. А ако има министерство, което да е в най-голяма степен задължено да мисли творчески, за да осигури творенето и развитието на културата - това е именно МК.
Ако има министерство, което да разполага с толкова голям потенциал от творчески настроени и мислещи (разностранно!) личности, на които да се опре, за да формулира идеите, намеренията и програмите си, това е именно МК. То обаче, по силата на ненарушимата си традиция, се опира на проверените авторитети, които да му дадат проверени идеи, от които се очакват проверени (знаем на гърба си какви) резултати.
С постепенното опоскване на собствеността на другите министерства апетитите към Министерството на културата се изострят. То има още театрални зали, удобни за дискотеки или бинго, то има паметници за концесиониране, около които далаверата е прекрасна, идеи като тази за "Художествен хотел" не умират лесно. Интересно ще покажат ли най-после чиновниците в министерството (и кога - след година или две?) списъка на имотите му.
Драги Ламбо,
Не спомнаваме тук проблемите на националните културни институти, на множеството библиотеки, театри, музеи, галерии по цяла България - всички те имат нужда от пари, но това е само на пръв поглед. Те имат нужда от идеи. Идеите се раждат с творчески подход.
Пожелаваме ти творчески подход.


Култура