Позиция
В края на миналата седмица общинският съвет на Велико Търново гласува на свое заседание предложението на Милен Михов, член на постоянната комисия по култура и културно-историческо наследство, общината да финансира 10-ия том от съчиненията на Антон Дончев. Съчиненията на видния български белетрист, почетен гражданин на Велико Търново (2000 г.), се издават от софийския издател Иван Гранитски (ИК "Захарий Стоянов") и според него средствата - гласувани вече 11 850 лева - са необходими за предпечатна подготовка, художествено оформление и печат на 1000 бройки, като общината ще получи от тях 300.
Тук трябва да уточним, че на 11 май 2004 г. (т.е. преди повече от година) сдружението на литературни дейци "Света гора" внесе в общината преди заседанието тогава писмено своята позиция. В нея, между другото, се казва: "Никой от нас не е против това общините да подпомагат издаването на книги. В случая, струва ни се, са нарушени принципите, по които това се прави. Ако се върнем малко назад, ще видим, че през последните 15 години не е подкрепена нито една книга с художествена литература на търновски писатели, нито каквато и литература в областта на хуманитаристиката. Какъв е сега приниципът, по който се внася предложение за такава огромна сума, която да се даде на едно точно определено издателство. Ние знаем практиката на ИК "Захарий Стоянов" и неговия собственик Иван Гранитски да обикаля кметове на общини от една политическа сила и да събира пари за изданията си. Странно как нашата община, заделила за всичките си дейности в областта на културата 8000 лева, внася подобно предложение в общинския съвет.
Безразлично ли е на търновския данъкоплатец за какво се харчат парите му и как се харчат? Никой от нас не е против издаването на талантлив автор като Антон Дончев. Но в случая ни се струва, че става въпрос за връщане на рецидиви от миналото, когато се раздаваха контрактации "на калпак" на определени хора.
Не знаем дали акад. Антон Дончев знае за този ход на Иван Гранитски и би ли приел подобно нещо. Защото да си почетен гражданин на Велико Търново е чест. И значи още нещо. Той знае какво."
Тук използваме повода да отправим питане към общината защо до момента нямаме отговор на многобройните писмени предложения от страна на писателите, а именно: относно издаването на справочник "Литературно Търново", утвърждаване на статута на литературната награда "Света гора", създаване на експертен съвет от независими специалисти в областта на културата (какъвто има в много общини в България и какъвто сме предложили вече) и много още проекти, останали без последствия. В интерес на истината ще кажа, че годишно общината подкрепя издаването на алманах "Света гора" с част от парите, необходими за издаването му (900 лева), дават се и дребни суми за текущи мероприятия.
И в края ще се върна на повода за тези редове: писателят Антон Дончев и сумата от близо 12 000 лева за иездаването на една отделна книга (със заглавие "Легенди за двете съкровища"), па бил той свързан и с някаква годишнина (820 години от въстанието на Асен и Петър). Тъй като от години се занимавам с писане и издаване на книги, ще кажа, че исканата сума е абсурдна. Дори за писател като Антон Дончев и велико издателство като "Захарий Стоянов". И липсата на въпроси от страна на обществеността и специалистите говори най-малко за две неща: наличие на корупция и излишък на патриотарство. В най-лошия случай на думата - местно, разюздано, неуправляемо патриотарство, което продължава да преследва нашия интелектуалец и да изкривява неговото мислене.

19 юли 2005

Владимир Шумелов

Бел. ред. Препечатваме с негово съгласие позицията на Владимир Шумелов, публикувана във великотърновския вестник "Борба" (бр.138 / 2005), поради симптоматичните проблеми, повдигнати в нея. "Култура" е готова да даде думата не само на засегнатите страни, но най-вече на всички, които се интересуват как по-точно общините оперират със своите бюджети за култура.