На 16 септември в Истанбул се откри Деветото международно биенале. Най-голямото балканско събитие за съвременно изкуство тази година е посветено на космополитния град Истанбул като място и като влияние, което той оказва върху света. Куратори са Чарлс Еше и Васъф Кортун. Част от биеналето е реализирана като резидентна програма. Половината от поканените общо 53 художници и артгрупи са работили в града между един и шест месеца тази година - факт, позволил им да се потопят в живота и историята на Истанбул. Друга част от изложбата е изградена от различни работи от цял свят.
За разлика от предходни издания, когато произведенията бяха ситуирани в исторически сгради и музеи, този път организаторите на биеналето са избрали няколко сгради в района на Таксим и Галата - места, свързани с всекидневния живот на града. Това са стари жилищни постройки и складове, галерия, магазин, театър и офис сграда. Обиколката на обозначените в цикламено изложбени пространства превръща биеналето в огромен лабиринт, разпънат върху площ, в която можеш да се ориентираш само с карта. Главозамайващото изкачване по безкрайни стълбища и преминаването през неизброимо количество изтърбушени стаи и складови помещения, неочакваните погледи към неповторимия град придават особено очарование и наслагват допълнителни смисли върху излаганите инсталации, видео и живопис, голямото струпване на произведения от своя страна натрупва смисли и значения върху Константинопол, Истанбул, Цариград - града на два континента и на много култури.
Тази година в творбите като че ли доминира темата за властващия по света тероризъм, но, разбира се, над всичко властва неотразимият и неподдаващ се на вкарване в класификации поглед на артистите към съвременния свят. В деветото истанбулско биенале сериозно присъствие имат двама български художници - Недко Солаков и Даниел Божков.
Повече за биеналето очаквайте в следващ брой на "Култура".

К