Дни на словашката култура в България
(септември - октомври 2005)

Съорганизатори на дните са Министерствата на културата на Словакия и България и много словашки и български национални културни институции. Нашата културна общественост получава възможност да се запознае с част от съвременното словашко изкуство.
За Словакия България е традиционно близка приятелска страна, с която днес я свързват общи приоритетни цели във външната политика. Потвърждение на което е и фактът, че Словакия бе първата държава от ЕС, ратифицирала договора за присъединяване на България към ЕС.
Тържественото откриване на Дните бе на 20 септември в Национална художествена галерия и Етнографски институт с изложбите: "Метаморфози на графиката" (Словашка национална галерия) и "Магията на красотата" - (Словашки национален музей (Етнографски музей, гр. Мартин).
Програмата на Дните включваше игрални филми: "Ангелът на милосърдието" - М. Лутер (1993); "Слънчевият град"- М. Шулик (2005), "Между нас да си остане" - М. Шинделка (2003) и "Нежност" - М. Шулик (1993). Показани бяха и два документалните: "Хей, словаци" - Р. Кирхоф (2002) и "Отива си човек" - М. Сливка (1968). Освен това в Дните е включено и участието на филми на студенти от Академията за музикално, драматично и киноизкуство (Братислава) на Международния студентски фестивал за филмово изкуство в Балчик.
В Пловдив бе изнесен концерт с участието на Дуо Йозеф Подхорански (виолончело) и Иван Гаян (пиано); Дуо Дагмар Жапка (флейта) и Йозеф Жапка (класическа китара). В програмата: Дворжак, Мартину, Годар, Мартинчек, Пухол, Пиацола, Борн. Същият концерт бе изнесен и в София.

К