На глас и на открито
Големият комплимент, който получих неотдавна, гласеше, че съм западен, а не български тип мъж: внимателен, родово балансиран, комплициран, но не и комплексиран. Ако освен комплимент, това твърдение е и факт, то той отлично обяснява защо харесвам "Алтера", списанието за пол, език и култура... Защо харесвам дори седмата му книжка, в която вече не ми достигат феминистки и "снобски" четива...
Броят на "Алтера" е бил представен насред "Аполония" - а това пък обяснява обсебващия увод на Надежда Радулова в четенето на глас и в четенето на открито.
Силовото интервю е с режисьора Явор Гърдев. По улиците на Токио литературно ни разхожда Дарин Тенев.
Александър Мануилов, Лора Шумкова и Васил Видински ни говорят през рупора на "Литурне". Анюта Качева пита Едуард Вик кой се интересува от българска литература. Яра Бубнова вижда Венеция, биеналето, павилионите, суетата. Мила Искренова картографира танца в Ню Йорк. Ясен Атанасов слага Джек Керуак и отвътре, и отвън литературата. Геновева Димитрова екстазира с филмите по пътя. Кинопродуцентката Фиона Хоу се стряска от всякаква външна намеса. Станимир Панайотов слуша акустичния страх на Бьорк. Анета Начева чупи крак в Гвинея- Митко Новков обяснява защо се чупи "Аполония" в сърцата. Леони Ходкевич обикаля литературна Виена. Цветана Софрониева си приказва, разбира се, с Бродски. С Елена Панайотова и Дойчин Русев си приказва пък Силвия Чолева. Александра Чаушова гледа "Литературния сериал" на Георги Господинов. Николай Захариев слуша "Акустична версия" двайсет години по-късно.
Библиотека "Алтера" съдържа разказите на Милена Фучеджиева "Дъщерята на праха" и на Леони Ходкевич "Къщата край морето". Вторият, прочее, е превъзходен.
...Ако общувате по хигиенни съображения от всякакъв характер с хора, които предимно живеят в чужбина, с хора, за които високото и естественото съвпадат, "Алтера" е вашето списание. И ще ви даде не само шик, но и смисъл - при това тук.

М.Б.