Театър Българска армия на 20 септември даде пресконференция по повод откриването на новия си сезон. Тя беше от две части. Първата беше информация за обобщените художествени резултати през миналия и репертоарни планове за новия сезон, а втората - промоция на новата система за запазване и/или закупуване на билети чрез интернет. За втората част бяха поканени и всички столични директори на театри.
С очевидно задоволство директорът на театъра Митко Тодоров обяви, че през последната година спектакли на театъра са гостувал на 15 фестивала (само "Продавате ли демони?" на Боян Папазов, поставена от Крикор Азарян - на 9 български фестивала), част от които в чужбина: Албания (в Саранда - с "Много шум за нищо" на режисьора Красимир Спасов и в Елбасан - с "Финале гранде" на Камен Донев), Израел (с "Комедия на слугите" на Стефан Москов). Предстоят участия в Лайпциг, Благоевград и т. н. Само през септември т. г. "Ножица-трепач", поставена от Ивайло Христов, е обиколила 4 фестивала у нас. Освен това през същия период 15 души са отличени с различни награди - държавни и на отделни фестивали.
През новия сезон театърът ще постави 4 нови спектакъла: Николай Ламбрев-Михайловски (да, именно така искал да се нарича познатият ни режисьор!) ще постави новата пиеса на познатия и у нас унгарски драматург Дьорд Шпиро "Нахендряне" ("Сблъсък"). Премиерата се очаква в края на ноември т. г. Следват: "Трамвай "Желание" от Тенеси Уилямс (постановка Крикор Азарян с Бойка Велкова в ролята на Бланш); "Комедия от грешки" от Шекспир (постановка Красимир Спасов); мюзикъл с работното заглавие "Трупата" (постановка Владимир Люцканов).
От новия сезон на щат в театъра е поканена Бойка Велкова. Това не е редово попълване на състава.
Преминаването на актриса от нейния ранг от един театър в друг винаги е знаково. И за двата театъра. Можем само да й пожелаем повече творчески предизвикателства и успехи в ТБА.
Беше ни показан и новият рекламен видеоекран, на който ще бъдат излъчвани рекламни клипове към всеки от спектаклите в афиша на театъра (дело на Владо Шишков).
Освен това ни демонстрираха системата "Multinet", чрез която човек по интернет може да провери каква е месечната програма на театъра (и на всички останали, включени в системата културни институти), да разбере от скицата на салона за дадено представление има ли билети и ако има, да си запази (или дори да си купи) билети. Нещата изглеждат сложни, но поне по-младите ще имат допълнителен шанс за ориентиране къде да прекарат една смислена вечер.
До мен седеше режисьорът Бойко Богданов, който излъчваше щастие. Прошепна ми, че току-що е завършил опера по "Еленово царство". И станала много добра. "Нали не те губим за театъра?" - попитах. Не ми отговори, а върху листчето, на което си водих записки, написа: "Бях театърничав. Вече съм оперничав". Щял да я поставя в Народната опера.
Както виждате - богата на информации пресконференция...

Никола Вандов