Новият сезон на Народния театър Иван Вазов
По този повод на 27 септември бе организирана пресконференция. Директорът на театъра проф. д-р Васил Стефанов изнесе данни, които са красноречиви сами за себе си. През миналия юбилеен сезон театърът е имал 342 представления и повече от 70 000 зрители. Най-посещаваното представление е "Хъшове" (спектакъл на Александър Морфов). Следващите по посетеност са "Да си вземеш жена от село" и "С любовта шега не бива". На трите сцени на театъра ще продължат да се играят следните представления: на голямата сцена - "Бурята", "Кралят-елен", "Пигмалион", Да си вземеш жена от село", "Хъшове", "Ръгби" и "С любовта шега не бива"; на камерната сцена - "Жените на Джейк", "Самолетът беглец", "Дядо Коледа е боклук", "Месец на село", "Почивен ден", "Даскал", "Г-н Ибрахим и цветята...", "Моногамният", "Последният живот" и "Омайна нощ"; на сцената на IV етаж - "Ромео и Жулиета", "Контрабасът" и "Зимата на нашето недоволство".
Новите постановки на Народния театър се предвижда да са следните (по реда на планираното им излизане): на голямата сцена - "Пушката ще гръмне след антракта" (по Чехов, постановка Стефан Москов, премиера на 7 октомври), "Лека нощ, Патриция" (Алдо де Бенедети, постановка на Росица Обрешкова, премиера на 18 ноември), "Крал Лир" (Шекспир, постановка на Явор Гърдев, в ролята на Крал Лир - Наум Шопов, с постановката театърът ще отбележи 75-годишнината на големия български актьор, премиера на 17 февруари 2006), "Дон Жуан" (спектакъл на Александър Морфов, премиера в средата на април 2006); на камерната сцена - "Отело" (по Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, премиера на 6 октомври), "Домът на Бернарда Алба" (Лорка, постановка Възкресия Вихърова, с участието на Цветана Манева, премиера на 11 ноември), "Лекар по неволя" (Молиер, постановка Мариус Куркински, премиера на 3 февруари 2006), "Бягащи странници" (Алексей Казанцев, постановка Николай Ламбрев, премиера на 6 май 2006); на сцената на IV етаж - "Шокомания" (Филип Блазбанд, постановка Антон Угринов, премиера на 14 октомври). Освен това в края на сезона ще започнат репетиции и на други постановки, чиито премиери ще бъдат в началото на следващия сезон.
След работата си в Санкт-Петербург и Москва Александър Морфов се връща в Народния театър като главен режисьор (наистина много добра новина!), а актьорската трупа се попълва с младия и талантлив Иван Юруков, когото познаваме от спектакли в Театрална работилница "Сфумато".
В театъра ще бъде открит нов билетен център със съвременна система за закупуване на билети (ще може да се осигуряват билети и по интернет). Всеки момент ще приключи и ремонтът на климатичната и отоплителна инсталация на театъра, което ще ги направи по-икономични и отговарящи на европейските стандарти.
Това е накратко. Новините са няколко. Пресата реагира на тях, като акцентира върху връщането на Александър Морфов. Съвсем обяснимо, но като че ли пропусна да отбележи, че никой друг театър у нас не е осигурил възможността на сцената му да работят през един сезон толкова различни и талантливи режисьори, като Александър Морфов, Стефан Москов, Явор Гърдев, Лилия Абаджиева, Възкресия Вихърова, Мариус Куркински, Николай Ламбрев и младите Росица Обрешкова и Антон Угринов. Дори си мисля, че подобно натрупване на постановъчна потенция едва ли може да се повтори. Но то говори за очевидно желание на ръководството на театъра да търси изява на най-доброто от нашия театър на първата ни сцена. В този смисъл на пресконференцията проф. Васил Стефанов говори и за намерението да бъде изградена постоянна режисьорска колегия в театъра. Трудна, но стратегически важна задача, решаването на която изисква много такт и далновидност. Можем само да пожелаем успех.
Прави впечатление, че сред новите постановки няма нито една от български автор. Безкомпромисност в избора на пиесите или горчив опит от някои постановки напоследък? Все пак Народният театър "Иван Вазов" има определени мисии в нашата култура и една от тях е грижата за развитието на родната драматургия.

Никола Вандов