Добрите новини в Зелената котка
Скулпторът Ивайло Савов откри самостоятелна изложба в GreenCat Gallery. Това е първата изложба от пет години насам, която художникът прави в България. През последните години той излага предимно в швейцарски и френски галерии. The good news е събрала най-новите му произведения, като освен скулптура той показва и живопис.
Интересът на Ивайло Савов е подчертано ориентиран към фантастични и магични образи. В изложбата преобладават клоуни, ликорни и изящни женски фигури. Любопитен е фактът, че в детството си художникът бяга от дома си и отива в цирка за няколко дни. Оттогава остава емоционалната му връзка с действащите лица от манежа.
Ивайло Савов работи предимно в бронз. Всички фигури, включени в изложбата, са от този материал. Трябва да се подчертае, че авторът изкусно владее техниката на бронза и умело преодолява плътността на материята, постигайки финост и изящество на образите. За тяхната елегантност допринасят и деликатните цветни акценти от емайл и патина. В някой от фигурите е вградено дори ръчно лято синьо стъкло ("Пеещите").
Скулпторът познава отлично технологията на леене на бронза и сам отлива фигурите. Това му помага да контролира цялостния процес на тяхното създаване и да постигне максимума от желания резултат.
На входа на галерията ни посреща тъжна глава на клоун с конусовидна шапка - един от малкото физиономично разработени образи. Вниманието в другите фигури е съсредоточено върху движението, цветността и пластичния детайл, хармонично свързани в единно цяло. Редуват се "Птицата на щастието", "Клоун с шапка", "Мечтателка", "Венеция", "Испанско момиче", "Влюбени ликорни"... Всяка от фигурите има индивидуално излъчване, носи свое оригинално настроение и чувство.
Живописта на Ивайло Савов е подчертано абстрактна. В нея той сякаш бяга от триизмерната същност на скулптурата, за да "потъне" в чистата игра на цветовете. Въпреки че се занимава с живопис предимно за удоволствие, той постига добре изведени в пластично и композиционно отношение картини.
Творчеството на Ивайло Савов е с подчертано интимен характер. Неговите пластики са вглъбени в себе си, но зареждат околната атмосфера с жива енергия. В тези произведения се събират силата на класическата форма и съвременните търсения в кавалетната скулптура.

С. П.