Новият сезон на Сфумато
На 10 октомври т. г. на специална пресконференция ръководството на Театрална работилница "Сфумато" запозна журналистите със своите планове за работа през сезон 2005/2006.
Първата премиера ще бъде през ноември 2005. Това ще бъде спектакълът "Изкопни материали" по "Котлован" на Андрей Платонов. Вдъхновената от Платонов поема е писана от Иван Станев в далечната 1987 година. Сега той ще я постави със студентите второкурсни от НАТФИЗ (клас по актьорско майсторство на Маргарита Младенова и Иван Добчев) и сценограф Даниела Ляхова. След "Дон Жуан в Ада" по Молиер, Бодлер и Батай (Театър "София", премиера - 22.02.1997), работещият основно във Франция и Германия режисьор Иван Станев се завръща в България. Чест прави на ръководството на "Сфумато", че не робува на различията в театралните им търсения (прочее, имащи много общо в стремежа им да разравят и раздвижват закостенелостта в театъра, да опитват отиване извън познатото и утвърденото - както отбеляза Маргарита Младенова). Самата покана към Иван Станев говори толкова много за отвореността на "Сфумато" към света на експеримента... Този спектакъл ще бъде своебразно продължение на програмата "Достоевски", която се реализира в "Сфумато" вече трета година. Според Иван Станев спектакълът ще е срещу изличаването на всички исторически връзки, срещу бързата забрава, срещу превръщането на културното пространство в битпазар и т. н.
Вторият акцент в работата на "Сфумато" е програмата "Изход", която отново ще е от два спектакъла: "Станция Астахово" (постановка Иван Добчев) и "Станция Елабуга" (постановка Маргарита Младенова), и която ще се осъществи в периода ноември 2005 - март 2006. Спектаклите ще са свързани с "духовните пилигрими" Лев Н. Толстой и Марина Цветаева. Двама швейцарски хореографи от трупата "Линга" ще поставят пластиката на спектаклите. Така Театралната работилница прави още една крачка към реализацията на основното си намерение да превърне "Сфумато" в Международен център за театрално новаторство, в който ще се осъществяват не само гастроли на чужди трупи, но и ще се работи съвместно с чужди творци.
Третият проект е международното ателие "Отвън навътре", който ще се проведе в рамките на следващия Малък сезон с актьори от 15 държави. Това е друг пласт от намерението стойностни артисти да "слагат на масата своите натрупвания" и да работят заедно.
Освен това на 14 октомври е премиерата на жестуалния театър "Моето куче харесва Рената" (постановка Галина Борисова, изпълнителка Лидия Стефанова), а в края на ноември ще бъде премиерата на "Играчът на рулетка" по Достоевски на младата, завършила миналата година режисьорка Весела Василева.
Ще продължи и успешният замисъл с поетичните вечери. След Георги Господинов сега се готви Ани Илков. В края на април театърът ще гастролира в Центъра "Мейерхолд" в Москва по покана на Валери Фокин. През май в Нормандия, Франция, ще бъде проведено ателие с френски актьори. Мисли се за работа върху Стриндберг. Търсят се средства за създаването на изложбена зала и на леглова база за 20-25 души на територията на театъра, което ще облегчи организацията и финансирането на упорито преследваната мечта: "Сфумато" да стане международен център, в който да има създадени нормални условия за театрална работа. Театърът иска да работи, да търси. Това, естествено, го среща с трудности. Но "Сфумато", изглежда, ги обича и няма никакво намерение да вдига ръце.
Последното им решение - да не работят занапред със щатни артисти от другите театри (а театърът няма щатна актьорска трупа), е поредното им предизвикателство към съществуващата система. Свободният артист няма статут, той не може свободно да избере да бъде свободен - казва Маргарита Младенова. Това не е отпадналият от състезанието артист, а човекът, който цени свободата на избора си и който иска сам да определя творческата си съдба. Свободата има цена. Колцина ще са готови да я платят и какво ще "спечелят", показва бъдещето...

Никола Вандов