Новият сезон в Софийската градска художествена галерия започна с откриването на изложбата "33 +/- 3 портрета на мои приятели" на младата художничка Светлана Тодорова - Svet. Доскоро известна най-вече със своите фотографски проекти, този път тя предлага на вниманието на публиката 33 голямоформатни живописни платна.
Портретите са на връстници на Светлана, хора около 30-те от цял свят, които са й направили впечатление по някакъв начин. Както казва самата авторка: "Всички те са хора с най-различен етнически произход, повечето от тях се занимават с изкуство, притежават изключителен интелект, талант и доброта. Имат своя индивидуалност и уникалност. Те са обликът на света - младият и зрял човек - творящ, търсещ и обичащ, създаващ. Силата е в тази възраст."
Портретите, изпълнени в класическа маслена техника с размери около и над естествените, са колкото портрети, толкова и сюжетни картини, в които се преплитат различни символи. Някои са вдъхновени от конкретни случки, други са психологически, разчитащи на асоциации, трети са реплики на произведения от миналото, като Олимпия на Мане, Венера на Ботичели, Нефертити. Понякога образите са вплетени в контекста на фантастични композиции... В портретите е застъпена и широка гама от чувства: любов, страст, мъка, тъга, радост, смях... Не липсва дори и виц. Тоест всичко, което е част от живота, можем да го открием и тук. Всяка една от картините е придружена от текст, дело на портретувания - с това се въвежда елемент на документалност.
Още един специфичен момент е, че моделите, тоест приятелите на Светлана, са подложени на известна идеализация. Но в никакъв случай не е изгубена портретната прилика. В това се изразява личното отношение на авторката - естествено е, ако обичаш и държиш на някого, да го виждаш в най-добрата му светлина.
Тридесетте и три портрета-картини може би няма да са по вкуса на всеки, но едва ли някой ще остане безразличен към провокативната образност и цветност на тези запомнящи се оригинални творби. А мисля, че това е една от основните функции на изкуството днес - да провокира, да изважда зрителя от състоянието му на преситеност и безразличие и да го накара да мисли.
Светлана Тодорова завършва НХА през 1996, специалност "Графика", след което се насочва към живописта, скулптурата, рисунката и фотографията. Разностранните й интереси в сферата на визуалните изкуства, свободното експериментиране и овладяване на различни изразни средства логично я водят до създаването на специфичен, силно индивидуален и съзвучен със съвременността авторски стил. През 2003 година тя печели престижния конкурса на СБХ за пребиваване и работа в ателиетата Сите дез'Ар - Париж. Именно престоят там я вдъхновява за появата на настоящата изложба, която ни представя съвременна и оригинална живопис.

Стефания Янакиева