Вкусът на бижутата
С изложбата "Вкус - сготвени бижута" в Центъра за култура и дебат "Червената къща" Николай Сърдъмов и Цветелина Алексиева провокират зрителите с инсталация, с която искат да материализират мечтите и представите за луксозен живот на героите от спектакъла "Ане - мъртви градове". Това събитие е част от общия проект "Изобилие или смърт" на Касиел Ноа Ашер и авторите на изложбата. Изявата е изцяло в течение на актуалните художествени тенденции в изкуството и показва оригиналната артистична физиономия на двамата млади творци. Тук те по нетрадиционен начин съчетават съвременни бижута, сготвени и сервирани в порцеланови съдове на пищно подредена маса, която напомня натюрмортите на малките холанци. След приключването на спектакъла последното действие се прехвърля върху масата, която се превръща в иносказателно място, свързано с действителността, с намесата на готвача Младен Чуканов. Всичко, което носят героите от спектакъла е сложено на масата - фантазното идва за да бъдат разгадани реалните тенденции, чак до подсъзнателните пластове и комплекси.
Времето и пространството са скъсени и сгъстени, появяват се и полюсите от крайния аскетизъм до развихрена пищност, подсказващи проблемите и бремето на съвременния човек, което внася социален елемент в целия проект.
Всяко блюдо поставено на масата е добре обмислена композиция, докато крайното впечатление е за лекота и импровизация на изпълнението. Зрителят е увлечен от очарованието на авторовото интуитивно прозрение, съчетано с артистична и увлекателна игра, въвлечен е като участник в магическия театър, но изведнъж се усеща натоварен.
Присъствието на два свята се повтаря и в бижутата на двамата автори. Докато творбите на Николай Сърдъмов се отличават с масивност, независимо от ажурната изработка, то творбите на Цветелина са крехки и нереални. Бижутата и на двамата автори поднесени в чиниите заедно с различни ястия създават определени усещания и низ от асоциации в неочаквани посоки, вместо да се затварят в определени понятия. Буквалното противопоставяне на материалните свойства на бужутата преминава игровата ситуация, разменяйки смисъла и значенията.

Татяна Янкова