Този концерт ще се запомни!
На 11 ноември в зала България диригентът Велизар Генчев и оркестърът на Класик ФМ Радио ни предложи една изчистена от приповдигнатост и гръмки динамики "Ероика". Още в началото на Бетовеновата симфония слушателят се подчини на строгия щрих, на изключително интензивния звук, без широко вибрато. В траурния марш изразът беше лаконичен и суров и диригентът намери подходящото темпо, а скерцото оркестърът изсвири с необходимата вибрация и естествено изгради към фанфарната тема. В цялата творба великолепно реагираха щрайхът, дървената духова група, корнистът Ясен Теодосиев.
Друг епизод от концертното преживяване бяха Аглика Генова и Любен Димитров, които солираха в концерта за 2 пиана и оркестър от Менделсон. Пианистите накараха двата рояла да звучат, сякаш слети в един инструмент.
Аглика и Любен постигнаха брилянтна чистота във финала на концерта и релефни диалози в първата част. Със солото си във втората част Аглика ни докосна истински до изтънчения лиричен свят на Менделсон. Тъй като публиката искаше преживяването с клавирното дуо да продължи, то изсвири три биса от най-новия си диск "Америка за двама". С "Прелюд" и "Somertime" от Гершуин, с "Мамбо" из "Уестсайдска история" на Бърнстейн двамата пианисти водеха публиката към изпълнителските си съвършенства.
Освен Бетовен и Менделсон, оркестърът на Класик ФМ Радио с диригент Велизар Генчев включи в програмата и Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. С тази творба музикантите откриха концерта си. Като се изключат някои ритмични размествания, пиесата се изгради драматургически добре и бе темброво оцветена.
Дали ще се запомни този концерт? Мисля, че да!

Лили Николова