На ул. "Бенковски" 8, съвсем близо до бул. "Дондуков", тази седмица отвори врати Православната книжарница. Пъпната връв на новото книжно пространство води към издателска къща "Омофор", към фондация "Покров Богородичен", към www.pravoslavie.bg. Рафтовете тепърва ще бъдат попълвани с още издания, но началото е наситено с надежда: по лавиците, освен дискретната красота на отпечатаните от "Омофор" книги, са положени значими заглавия на още четири езика - руски, сръбски, гръцки, английски. От книжарницата може да си набавим и по-нови и по-стари броеве на сп. "Мирна" и сп. "Християнство и култура", а също албуми, дискове и касети с православна музика, пощенски картички. Има кът, в който децата да порисуват, а родителите им - да почетат на спокойствие. По стените са рамкирани "Разкази в светло-сенки" на Фото група "Наос" www.naos-gruop.info. Всичко в помещението е премерено, просто, небогато - и предразполагащо.
Книжарите - за разлика от варварите на пл. "Славейков", където само на две маси няма опасност да те набият - са спокойни, непринудени и уютни младежи. Те ще се погрижат с избора на кои книги книжарницата да остане вярна на името си.
Да пожелаем на Православната книжарница - по подобие на "Български книжици" и "Нисим" - да стане добро място за добри хора.

М.Б.