На 17 ноември в Центъра за култура и дебат "Червената къща" беше представено второто издание на варненския фестивал за съвременно изкуство "Визуални игри '05". Организатори на събитето са Милен Кръстев и Йордан Ганевски от Център за визуални изкуства "Кера".
Фестивалът предлага пространство, в което можем да открием много непопулярни в национален мащаб имена. Може би именно това провокира вниманието на софийската публика.
Идеята на организаторите е да се даде живот на нови съвместни проекти чрез експерименти в областта на аудио-визуалните изкуства.
Тазгодишното издание на "Визуални игри" е с тема "Игра на образи", основана на идеята за гражданско и културно образование, подкрепен от редица творци, работещи в по-малко познати области на съвременното изкуство.
Фестивалът има мисията да стимулира развитието на независимия сектор на съвременното българско изкуство и култура.
Фестивалът за Визуални изкуства е замислен като културно пространство, портал, където да се развият идеите на артистите, съпътствани от уъркшопи, лекции, семинари и дискусии. Разделен е на три сегмента: визуални и изпълнителски прояви, арт-видео и други филмови формати, и теоретична част. Фестивалът е създаден със амбицията да направи възможно приемането на чужди култури, нови визии и начин на изразяване.

К