100 години от рождението на една от най-големите ни скулпторки - Васка Емануилова, се навършват на 25 декември. По този повод Софийска градска художествена галерия представя богата ретроспективна изложба, която ще продължи от 22 декември 2005 до 28 февруари 2006 г. Мощните форми и изразителни образи, които Васка Емануилова създава, са изпълнени основно в теракота. С този отличителен за работата й материал, тя създава портрети, голи тела, жанрови и исторически композиция. Освен това художничката прави десетки рисунки и акварели.
В настоящата изложба, озаглавена "Животът на формата", са включени 107 скулптури, избрана колекция от рисунки и акварели, както и документи за живота на художничката. Представена е и доскоро неизвестната "Еротична серия". Акцент в експозицията са портретите на Васка Емануилова от известни български художници, като Стоян Венев, Иван Ненов, Джон Попов, Руска Маринова, Кирил Петров, Мина Иванов, Донка Константинова, Ненко Балкански, Люба Паликарева, Светлин Русев.
Както е известно, през 1985 Васка Емануилова дарява на СГХГ 90 скулптури, 48 акварела и 35 рисунки. В изложбата, освен дарението, са включени и произведения, притежание на НХГ и Ателие-колекция Светлин Русев. Изложени са и картини на Кирил Петров, също част от дарението на Васка Емануилова.
По повод изложбата е издаден каталог, състоящ се от 134 страници, с цветен албум и черно-бяла каталожна част, биография, библиография и приложения.

К