Чувала съм за Култура всякакви неща: че разкривал същности и че бил неразбираем, че излъчвал аристократизъм и че бил снобски. Че бил отворен за всеки и че си го пишели шепа хора, които и сами си го четели.

Изкушаващо е някак да сблъскаш тези противостоящи си твърдения и да отсечеш: това - да, това - не. Един е вестникът, два вестника няма! Авторите им често това и правят.

Аз пък съм склонна да приема, че всички твърдения за Култура са верни. Всяко от тях е негов възможен образ - видян през различни сиви клетки, от различна марка автомобил, от различен етаж. Всяко от тях е портрет не толкова на вестника, колкото на автора си.

Има много Култури. Субективни. Има обаче и факти.

В Култура никога няма да прочетете, че новородената дъщеря на Краси Балъков "е кръстена Глория, което означава победа, в чест на победата ни над..." (цитат от виден спортен всекидневник).

В Култура никога няма да видите снимка на Хосе Карерас, под която пише, че "световноизвестният тенор Пласидо Доминго не бе допуснат да влезе в..." (цитат от друг виден, но вече не спортен всекидневник).

В Култура никога няма да ви осведомят, че някой си някъде направил макет на прочутата природна забележителност Стоунхендж (цитат от трета видна многотиражка).

Четели го били шепа хора. Че колко да го четат, като в България са останали шепа хора, за които култура е нещо повече от това да ядеш със затворена уста.

Неразбираем бил. Факт. Култура системно лишава читателите си от подсказваща информация.

Под зелената "глава" не пише "Едно издание на...". Защото читателите му са в състояние да забележат и сами, че държат един, а не два вестника.

Никъде не е отбелязано "Култура" - седмичник за събитията такива, каквито са". Защото читателите му ще бъдат болезнено раздвоени между този лозунг и максимата да совите.

Бил снобски. Факт. Култура системно страни от... знаете от кого.

Култура не се преименува от "Народна" в "Национална". Сигурно искаше да намекне нещо за разликите между народ и нация.

Няма да чуете нежен шепот "Култура" - вашият вестник". А Вашата банка, Вашата авиокомпания, Вашето радио не се гнусят да бъдат Ваши!

И все пак трябва да е Нечий, след като е оцелял 2000 броя?!?

Веселина Пеневска