"Култура" срещу фашизма

Предмет: Отричането на фашизма в България и историческото реабилитиране на легионерите.

Участници: Румен Воденичаров, Невена Стефанова, в. "Култура", Еми Барух, Илия Готовски и Жерминал Чивиков

Начало: Антисемитско изказване на Румен Воденичаров на пресконференция, излъчена по радио "Дарик" на 29 април 1996 г.

[...] Въпросите за НАТО не могат да бъдат решавани нито от Васко Нубиеца в Народното събрание, нито от евреи като Соломон Паси в Атлантическия клуб, нито от полуевреи като Георги Пирински в правителството.

(Из изказване на правозащитника Румен Воденичаров на пресконференция, организирана от Обществения консултативен съвет за независима и неутрална България, излъчена по радио "Дарик".)

В брой 15 от 14 април 1995 г., с цел да въоръжим теоретично борбата на Венцеслав Начев, Николай Хайтов и литературния им кръжец срещу отродителите, публикувахме "Наръчник на новия агитатор"...

[...] Днес, тъй като в националната очистителна дейност се включиха нови сили - Румен Воденичаров и неговата агитка, Невена Гюрова и нейният кръг, пресгрупа "168 часа" и нейните покровители, които поведоха родолюбива борба срещу новия враг - евреите, считаме, че "наръчникът" е недостатъчен. Затова, верни на патриотичния си дълг, го допълваме с най-необходимите членове от Дял II на Закона за защита на нацията, одобрен на 15 януари 1941 г. от Негово Величество царя (само) на българите Борис III...

Бележка на редакцията към "В помощ на новия партиот", в. "Култура", бр. 19/1996

[...] През учебната 1938 - 1939 г. две еврейски момичета от нашия клас бяха жестоко бити от легионери. Едната - Хела Лиджи - след като я разчекнаха, изпадна в тежка депресия.

[...] Поздравяват ме с поредния рожден ден и питат излязла ли съм от Сатурновата дупка. Този път не попаднах в нея, тъй като не мога да изляза от общата яма. Мисля си обаче как почетният лидер на БДФ, мъжът на годината, спешно митологизираният субект Дочев наистина няма основание да се страхува, а аз имам: бъз ме е не от мрака в буквален смисъл, както някога, не от кълбото - кафява чума, не и от червената чума, която взе не по-малко жертви; бъз ме е от коктейлите ментета, забърквани от героите на БеДеФе-тата, от БеСеПе-тата, от ВеМеРеО-то (то пък що ще у нас?!). Да, бъз ме е не за "мене си", а за всички онези наивници, простодушници, които се опияняват още щом отпият първата глътка.

Днес навършвам седемдесет и четирите, "куршумът" само ще ми облекчи положението.

Невена Стефанова, "За демократа Иван Дочев и демократизма на легионерите", в. "Култура", бр. 11/1997

Уважаема госпожо,

[...] На младини аз бях сред тия, които вложиха душата си в легионерското движение. Впоследствие бях осъден на затвор и лишен от адвокатски права. Вие съдите за легионерството от външен поглед, а аз го познавам отвътре и по-добре мога да изясня същността му. Половин век легионерите бяха най-грозно хулени и клеветени, без възможност за защита. А бяха основен контингент в комунистическите затвори и лагери. Българското общество трябва да узнае истината що за хора и с какви идеи бяха тези мъченици.

[...] Да, хитлеристка присадка всред идеите ни беше антисемитизмът. Но се оказа хилаво цвете на ялова почва. Погроми на легионери над евреи нямаше.

[...] С уважение: Илия Готовски

Открито писмо до г-жа Невена Стефанова, в. Култура", бр. 13/1997

Гост на седмицата в "Дарик" - радиото, което идентифицира себе си с процеса на промяната, беше лидерът на българските национални легиони - една от малкото фигури, претендиращи за реално участие в днешните демократични промени в България, която се е радвала на личното благоволение на Адолф Хитлер и може да се похвалим с автентични доказателства за тази политическа близост.

[...] В това предаване "Дарик" радио даде пореден пример за това, че най-уютната ниша за българската журналистика продължава да бъде обслужващата сфера. И ни напомни, че дискурсът за политическата коректност в медийното пространство отново се отлага.

Еми Барух, "Иван Дочев - спасителят на евреите",

бр. 19/1997

[...] Книгата на д-р Франьо Туджман "Историческата съдба на народите. Избрани трудове" е издание на Академично издателство "Марин Дринов" и може да си я купите само срещу 5000 лева в книжарницата на БАН. Ала защо не, след като Университетско издателство преди няколко години издаде труда на Никола Николов за евреи, масони и други злосторници, конспириращи срещу човечеството, и след като синият официоз "Демокрация", мине не мине, и превъзнася шефа на българските национални легиони Иван Дочев (д-р) като оплодител на днешна демократична България.

Жерминал Чивиков, "Ръжда по историята", в. Култура", бр. 39/1997